Dy muaj në errësirë, ky është vendi që po e kalon fenomenin e rrallë

Një qytet në Alaskën veriore, i njohur më parë si Barrow do të përjetojë natën për një hark kohor prej dy muajsh pasi dielli perëndoi në 15 nëntor 2020.

Qyteti me afro 4,000 banorë tani përgatitet për 65 ditë në errësirë, pasi do të përshëndesë lindjen e diellit në 2021, vitin e ardhshëm, më 22 janar.

Qyteti më verior në Shtetet e Bashkuara, i cili është i populluar pak dhe është me bollëk në ligatina, shkretëtirë dhe tundër gjithashtu do të përballet me një dimër të ashpër me një temperaturë mesatare të lartë nën 0 gradë deri në mars 2021.

Sipas një azhurnimi nga Departamenti Amerikan i Byrosë së Brendshme të Menaxhimit të Tokës, Alaska, një nga shtetet më të mëdha në SHBA, është e njohur si e çuditshme dhe misterioze pasi tani hyn në errësirë ​​24-orëshe gjatë gjithë dimrave.

Ky fenomen ndodh çdo dimër për shkak të animit të boshtit të Tokës, që ndalon rrezet e diellit të duken mbi horizont.

Qyteti nuk do të jetë plotësisht i errët. Por shumica e orëve të ditës do të kalojnë nëpër periudha të njohura si muzgu civil.

Polet veriore dhe jugore të Alaskës janë të vendosura gjeografikisht si të tilla që komuniteti Arktik kishte perëndimin e fundit të diellit më 15 nëntor dhe tani do të shohë lindjen e diellit në 1:16 pasdite, më 22 janar. Ky fenomen njihet si nata polare.

“Nata polare është një fenomen normal që ndodh çdo dimër për Barrow dhe çdo qytet tjetër brenda rrethit Arktik”, është shprehur meteorologu i CNN Allison Chinchar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *