Shkencëtarët zbulojnë planetin ku shkëmbinjtë ‘pikin’ si shiu dhe detet janë të mbushura me llavë

Ndërsa njerëzit janë të zënë me formulimin e planeve për të kolonizuar planetë të tjerë, një ekip shkencëtarësh ka zbuluar se cili mund të jetë planeti më i banueshëm në univers. Sipas studimit, planeti është kaq mashtrues ku shkëmbinjtë bien si shi dhe detet janë të mbushura me lavë.

Shkencëtarët që morën pjesë në këtë studim zbuluan se erërat frynin në këtë planet me një shpejtësi prej 3,000 milje në orë. Temperatura në këtë planet mund të jetë më shumë se 3,000 gradë Celsius, e aftë të shkrijë edhe shkëmbin më të fortë.

Sidoqoftë, kjo temperaturë përvëluese është e kufizuar vetëm në njërën anë të planetit, ndërsa në anën tjetër, temperatura është minus 200 gradë, e cila është mjaft e ftohtë për të ngrirë azotin.

Shkencëtarët e kanë quajtur këtë planet K2-141B dhe është rreth 200 vit drite larg nga Toka. Studiuesit që morën pjesë në këtë studim zbuluan gjithashtu se detet-magma në këtë trup të largët hapësinor mund të ishin të paktën 60 milje të thella.

Ky planet u zbulua rreth dy vjet më parë duke përdorur Teleskopin Hapësinor Kepler. Sidoqoftë, tani ishte një ekip i udhëhequr nga Giang Nguyen, një student i doktoratës në Universitetin e York-ut, Toronto analizoi motin e mundshëm në trupin hapësinor.

Pasi analizuan modelet e dritës së këtij planeti, studiuesit arritën në përfundimin se dy të tretat e K2-141b përballen me dritë të pafund të ditës. Sidoqoftë, në Tokë, të dy hemisferat merrnin rrezet e Diellit në proporcion të barabartë.

Studiuesit besojnë se zbulimi i këtij planeti të ri mund të ndihmojë për të njohur historinë evolucionare të Tokës, pasi shumica e planetëve filluan të krijohen si një botë e shkrirë.

“Të gjithë planetët shkëmborë, përfshirë Tokën, filluan si botë e shkrirë, por më pas u ftohën dhe u ngurtësuan me shpejtësi. Planetët me llavë na japin një paraqitje të rrallë në këtë fazë të evolucionit planetar,” tha Nicolas Cowan, bashkautor i studimit.

Nguyen dhe ekipi i tij tani do të përpiqen të përcaktojnë nëse parashikimet e tyre të motit në këtë ekzoplanet janë të duhura. Ekipi tashmë ka mbledhur të dhëna nga teleskopi hapësinor Spitzer. Ndërsa teleskopi James Webb do të lansohet më 2021, shkencëtarët do të marrin një pamje më të mirë të modeleve të motit në këtë planet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *